Blaty kuchenne zaskakują trwałością, odpornością na wilgoć i łatwością w utrzymaniu czystości. By móc jednak cieszyć się jego nienagannym wyglądem przez możliwie długi czas, trzeba zadbać o właściwą pielęgnację. Sprawdzone narzędzia i systematyczność to połowa sukcesu — trzeba też zadbać o właściwą technikę. Sprawdź, jak czyścić i pielęgnować blat kuchenny laminowany.

Czym czyścić blat kuchenny?
Najlepiej sprawdzi się miękka, bawełniana ściereczka. Do czyszczenia większych, zaschniętych zabrudzeń przyda się gąbka — jej miękka strona. Poza tym należy wykorzystać i odpowiedni środek. Może to być najzwyklejszy płyn do naczyń. Nie można stosować środków agresywnie czyszczących ani nabłyszczających.
Jak czyścić blat kuchenny laminowany?
Blat należy czyścić wilgotną ścierką namoczoną w wodzie z odpowiednim środkiem. Blat wykonany z dobrej jakości płyty i laminatu HPL, przetrwa nawet czyszczenie mocniejszych zabrudzeń przy użyciu miękkiej strony gąbki, pod warunkiem że nie będziemy trzeć powierzchni. Roztwór płynu do naczyń usunie nawet duże zabrudzenia z tłuszczu, plamy z czerwonego wina, buraka, czy soków. Ważne, aby nie stosować do czyszczenia żadnych zbyt agresywnych środków i zdecydowanie unikać nadmiernego szorowania.
Po każdym umyciu blatu środkiem trzeba po raz kolejny przetrzeć go ścierką namoczoną w samej wodzie. To w celu usunięcia płynu, który mógłby przedostać się do przygotowywanej później żywności. Aby nie powstały smugi, warto przetrzeć blat suchą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Osuszenie go zapobiega też rozwojowi bakterii.
Więcej o blatach kuchennych laminowanych wysokiej jakości przeczytasz tu: https://www.swisskrono.com/pl-pl/produkty/produkty-meblowe/blaty-kuchenne/.
Środki ostrożności przy użytkowaniu blatów kuchennych z powierzchnią z laminatu HPL?
Dobrej jakości blaty są odporne na wilgoć, zabrudzenia, uszkodzenia mechaniczne, a nawet działanie promieni UV czy podwyższoną temperaturę. Mimo to lepiej unikać czynności, które mogłyby doprowadzić do przedwczesnego zniszczenia ich powierzchni. Mowa tu o stosowaniu agresywnych środków czyszczących, stawianiu gorących garnków i patelni oraz narażaniu ich na długotrwały kontakt z wodą. Nie powinno się też kroić bezpośrednio na blacie.
Podsumowanie
Blat kuchenny z powierzchnią HPL ma wiele zalet. Daje się z łatwością dopasować do każdego wnętrza dzięki bardzo bogatej kolekcji struktur powierzchni i kolorów. Odpowiednio pielęgnowany blat może służyć przez wiele lat. Warto więc zadbać o regularne i dokładne czyszczenie całej powierzchni.